Sposób przygotowania:
Jabłecznik z galaretką na biszkopcie
Jajka wyjmujemy z lodówki i od razu ubijamy na pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Do ubitych jajek dodajemy również stopniowo ( po przesianiu przez sitko )proszek do pieczenia i obie mąki. Całość delikatnie mieszamy, aby masa nie " siadła ".Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy aż ciasto się przyrumieni i po wbiciu wykałaczki będzie suche
W trakcie pieczenia biszkoptu rozpuszczamy galaretki w 1,5 szklanki wrzątku i lekko wystudzamy a następnie mieszamy dokładnie z prażonymi jabłkami. Masę z jabłek i galaretki wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy w kliku łyżkach wrzątku. Mieszamy tak długo aż idealnie się rozpuści. Wystudzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dekorujemy kolorową posypką.
W trakcie pieczenia biszkoptu rozpuszczamy galaretki w 1,5 szklanki wrzątku i lekko wystudzamy a następnie mieszamy dokładnie z prażonymi jabłkami. Masę z jabłek i galaretki wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy w kliku łyżkach wrzątku. Mieszamy tak długo aż idealnie się rozpuści. Wystudzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dekorujemy kolorową posypką.