anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jabłecznik na kruchym delikatnym cieście, z delikatną nutą jabłek oblanych delikatną masą z budyniem.

Jabłecznik z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem
Mąkę, margarynę ,proszek do pieczenia , cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę i cukier posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić. Jedną część ciasta rozwałkować na blaszkę, wyłożyć obrane pokrojone w plastry i obtoczone w kaszy mannie jabłka. Na mleku z cukrem ugotować 3 budynie zalać jabłka. Wyłożyć drugą część ciasta i upiec na złoty kolor. 
Jabłecznik z budyniem
Aby ciasto kruche było delikatne najpierw należy składniki posiekać nożem.
Jabłecznik z budyniem
Ciasto powinno się chłodzić około 1 godziny.
Jabłecznik z budyniem
Kasza manna w której obtoczone są jabłka pochłoną nadmiar soku.
Jabłecznik z budyniem
Budyń należy wykładać gorący i równo rozsmarować.