Sposób przygotowania:
Jabłecznik z cynamonem
Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je dokładnie i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie ścieramy obrane ze skórki jabłka na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cynamon do smaku, a łasuchy mogą jeszcze dodać cukru. Wyciągamy z lodówki ciasto - dzielimy je na 2 części, a jedną z nich jeszcze na pół. Połówkę ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach - na blachę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekamy lekko w piekarniku (150 - 170 stopni, trzeba wyczuć zależnie od piekarnika). Układamy jabłka (można je też zastąpić innymi owocami). Na tarce na grubych oczkach ścieramy ćwiartkę ciasta, znów lekko podpiekamy (aby leciutko pożółkło). W tym czasie ubijamy pianę z 3 białek i cukru pudru. Wyjmujemy ciasto i równomiernie rozprowadzamy pianę. Znów ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy znowu do piekarnika i podpiekamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Tomo