Sposób przygotowania:
Jabłecznik z dodatkiem oliwek
Białka ubijamy z sola na sztywną pianę. W misce mieszamy sypkie składniki. Powoli dodajemy do nich pianę i mieszamy na jednolitą masę, dodajemy stopione, wystudzone masło. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobna kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Mieszamy ze sobą dodając oliwę i cynamon. CUKRU NIE DODAJEMY!!! Foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy na papier i rozprowadzamy. Wyrównujemy i pieczemy w tem 180 º C ok. 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby wystygło. Na zimne ciasto wykładamy farsz, TERAZ całość posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy pod grillem do momentu kiedy jabłka zaczynają nabierać interesującego złocistego koloru. Na ciepło podajemy z lodami, na zimno z bitą śmietaną, słodkimi sosami. Nie jest to łatwe i szybkie ciasto, ale warte jest włożonego w jego powstanie trudu.
jovi
Konczi
Jeżeli sama nie wypróbujesz to się nie przekonasz :)
Moim najbliższym ta wersja podeszła i ciacho szybko samo znikło :)
-Natka-
Ciasto jest naprawdę przepyszne, jadłam je i bardzo mi smakowało! polecam spróbować!