Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Jabłecznik z galaretką i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię ciasta biszkoptowe, przekładane jabłkami. Moja rodzinka była zachwycona takim ciastem, ciasto szybko zniknęło z talerza.

Jabłecznik z galaretką i kremem

Składniki:

Jabłecznik z galaretką i kremem

Biszkopt

Masa jabłkowa :

  • jabłka - 1,3 kg
  • cukier - 3 łyżki
  • galaretka cytrynowa - 1,5 opak
  • woda - 1/4 szkl

Krem śmietanowy

Wierzch ciasta:

  • galaretki cytrynowe - 2 opak
  • woda gotowana - 700 ml

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z galaretką i kremem
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x36 ), wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 175 stop.

Masa jabłkowa : Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować.

Krem śmietanowy : Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać. Galaretki : Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.

Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki.