olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Jabłecznik z kremem i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jabłecznik w nowej odmianie, gdyż z galaretką, kremem, a na wierzchu posypany startą gorzką czekoladą.

Jabłecznik z kremem i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z kremem i czekoladą

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki oleju
  • 3 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 l. mleka
  • Kostka masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kremem i czekoladą
Jajka wybijam do miseczki. Następnie ubijam je z cukrem. Następnie dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaję olej, całość dokładnie mieszam, po czym dodaję wodę. Przygotowaną masę wylewam do formy i piekę w temperaturze 190 stopni przez 20 min. Jabłka obieram, po czym ścieram je na tarce o grubych oczkach, przekładam do garnka i podsmażam z suchą galaretką. Całość studzę, po czym wstawiam do lodówki. Kiedy jabłka z galaretką zaczną tężeć nakładam je na upieczony i przestudzony biszkopt. 300 ml mleka gotuję z 2 łyżkami cukru. Budyń łączę z resztą mleka i wlewam do gotującego się mleka. Całość gotuję, studzę, po czym ucieram z masłem. Masę wykładam na warstwę jabłek. Następnie posypuję całość startą na tarce czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na 6 godzin.
Jabłecznik z kremem i czekoladą
Jajka wybijam do miseczki. Następnie ubijam je z cukrem. Następnie dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Jabłecznik z kremem i czekoladą
Do masy dodaję olej, całość dokładnie mieszam, po czym dodaję wodę.
Jabłecznik z kremem i czekoladą
Kiedy jabłka z galaretką zaczną tężeć nakładam je na upieczony i przestudzony biszkopt. 300 ml mleka gotuję z 2 łyżkami cukru. Budyń łączę z resztą mleka i wlewam do gotującego się mleka. Całość gotuję, studzę, po czym ucieram z masłem. Masę wykłada
Jabłecznik z kremem i czekoladą
Następnie posypuję całość startą na tarce czekoladą.