anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Jabłecznik z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jabłek z pianką i tartym ciastem jest aksamitny w smaku i delikatny. Do jabłek można dodać 1/2 puszki pokrojonych ananasów.

Jabłecznik z kisielem

Składniki:

Jabłecznik z kisielem

 

  • mąka 3 szkl
  • śmietana 2 łyżki
  • masło 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kokos 2 łyżki
  • jabłka 1,5 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • żółtka 5 szt
  • białka 4 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • cukier 2 łyżki
  • 1 kisiel truskawkowy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kisielem
Na stolnicę wyłożyć :mąkę, cukier, śmietanę, masło, proszek i kokos ciasto delikatnie a zarazem szybko wyrobić zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. Następnie podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę a z drugiej zrobić wałeczki i zamrozić. Jabłka obrać oczyścić i pokroić w kostkę , wymieszać z cynamonem . Przełożyć do garnka i zagotować nie przerywając mieszania. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić ze szklanką cukru pudru i dodać sypki kisiel, wymieszać. i wylać na jabłka a następnie zetrzeć resztę ciasta. Wierz posypać cukrem pudrem.