olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Jabłecznik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik, który poza smakiem jabłek i aromatem cynamonu na wierzchu posiada rewelacyjną kruszonkę przygotowaną z cukru, mąki oraz margaryny.

Jabłecznik z kruszonką

Składniki:

Jabłecznik z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kruszonką
Kawałek margaryny odkładam na kruszonkę, zaś resztę umieszczam w rondlu topię, po czym odstawiam do wystudzenia. Z cukru odkładam 3 łyżki, zaś resztę ubijam wraz z jajkami. Do masy dodaję ¾ przesianej mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaję margarynę i całość dokładnie mieszam. Przygotowane ciasto przelewam do formy. Jabłka obieram, kroję w plastry i układam na cieście. Z mąki, cukru i margaryny robię kruszonkę, którą układam na jabłkach. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C i piekę przez 35 minut.