Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kruszonką
Jabłka obrać wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Dusić razem z sokiem z cytryny 3 minuty. Mąkę - pozostawić 2 łyżki i 17,5 dag cukru wymieszać na kruszonkę. Tłuszcz roztopić i wylać na mąkę z cukrem. Składniki wyrobić mikserem. Pozostałą mąką wsypać na kruszonkę i potrząsając miską wymieszać jej zawartość. Oddzielić żółtka od białka. białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wymieszać żółtka, twaróg, pozostały cukier i kaszę manną. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem spód tortownicy o śred. 26 cm. Przełożyć do niej połowę kruszonki i mocno ugnieść. Rozprowadzić na cieście twaróg, potem jabłka. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w nagrzanym do 200 stop. C. piekarniku 50 minut. Ciasto podawać posypane cukrem.