Sposób przygotowania:
Jabłecznik z pianką
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Masa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 2 szkl wody. Gotować do czasu aż zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy i obie mąki wymieszać z 2/3 szkl wody, wlać do gotujących się jabłek. Gdy budyń zgęstnieje odstawić i przestudzić. Ciastem wylepić formę (24x36cm) wysmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15 min w 180 stopniach. Podpieczone posmarować śliwkami, wyłożyć budyń i pianę ubitą z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrównać wierzch i piec ok 20 minut do lekkiego zarumienienia pianki. Ostudzić.