jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Jabłecznik z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym i śmietankową pianką, pokryty galaretką:)

Jabłecznik z pianką

Składniki:

Jabłecznik z pianką

 

  • CIASTO
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA I
  • 1 l musu jabłkowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 galaretka zielona

 

  • MASA II
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 galaretka żółta
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • WIERZCH
  • 1 galaretka dowolna

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z pianką
Ze składników na ciasto oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, dodać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem formę i piec około 15 minut w temperaturze 180C, ostudzić i zdjąć skórką z biszkopta. Następnie z przepisu na masę I, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i kiedy zacznie tężeć połączyć ją z jabłkowym musem i tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt. Kolejno, z przepisu na masę II, galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać do niej tężejącą galaretkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę pierwszą.

Następnie rozpuścić w wodzie dowolną galaretkę i kiedy zacznie tężeć wylać ją na śmietankową masę.

Tagi:

ciasto