Sposób przygotowania:
Jabłecznik z cynamonem i pianką Elfi
Jabłka: myję, obieram, kroję w kostkę i wrzucam na patelnie. Zaczynam podsmażać. Dodaję wodę oraz cynamon - mieszam. Podsmażam aż zrobi się masa jabłkowa i zgęstnieje- ok 10-15 minut. Studzę. Ciasto: Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję posiekana margarynę, wbijam żółtka, dodaję proszek, cukier puder i łyżkę wody. Całość zagniatam ręką. Uzyskane ciasto dzielę na dwie części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na około 20 minut. W tym czasie ubijam piankę. Białka ubijam mikserem, dodając powoli mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Jedną część ciasta rozkładam równo na dno kwadratowej blaszki do pieczenia. Na to wylewam jabłka. Na jabłka rozkładam piankę. Drugą część ciasta ścieram na tarce na grubych oczkach na wierzch ciasta. Piekę w 180C przez około 45 minut. Studzę i wierzch obsypuję delikatnie cukrem pudrem.