Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oprócz tradycyjnych mazurków i sernika, na naszym wielkanocnym stole znalazł się jabłecznik na biszkopcie.

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie

Składniki:

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie

Na biszkopt:

Na masę jabłkową:

  • 3 kg kwaśnych jabłek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Bita śmietana + dodatki:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • figurki z czekolady
  • kolorowa posypka
  • herbata do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie

Przygotowanie biszkoptu

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie
Upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą

Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, miksując na wolnych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Obie mąki przesiewamy przez sito, wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Gotowy biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 35 minut) w 175 st. C. Po upieczeniu tortownicę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan i studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy herbatą.

Przygotowanie jabłek

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie
Do jabłek dodajemy proszek galaretki cytrynowej

W czasie pieczenia i studzenia biszkoptu przygotowujemy jabłka.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki. Jabłka przekładamy do garnka, wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier. Podgrzewamy, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy masło.

Do jabłek dodajemy proszek galaretek. Czekamy, aż masa zacznie lekko tężeć.

Przekładanie ciasta

Wielkanocny jabłecznik na biszkopcie
Blaty biszkoptowe przekładamy masą jabłkową

Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy masą jabłkową: biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa jabłkowa.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Bitą śmietanę posypujemy posypką. Na wierzch ciasta wykładamy czekoladowe figurki.