Sposób przygotowania:
Wielkanocny jabłecznik na biszkopciePrzygotowanie biszkoptu
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, miksując na wolnych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
Obie mąki przesiewamy przez sito, wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Gotowy biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 35 minut) w 175 st. C. Po upieczeniu tortownicę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan i studzimy w wyłączonym piekarniku. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy herbatą.
Przygotowanie jabłek
W czasie pieczenia i studzenia biszkoptu przygotowujemy jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki. Jabłka przekładamy do garnka, wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier. Podgrzewamy, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy masło.
Do jabłek dodajemy proszek galaretek. Czekamy, aż masa zacznie lekko tężeć.
Przekładanie ciasta
Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy masą jabłkową: biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa jabłkowa.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Bitą śmietanę posypujemy posypką. Na wierzch ciasta wykładamy czekoladowe figurki.