Sposób przygotowania:
Jabłecznikowe mazurki
Jabłka obieramy ,kroimy i dusimy z cukrem. Gdy jabłka się rozpadną wsypujemy obie galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Musu powinno być troszkę więcej niż litr. Żelatynę rozpuszczamy wmalutkiej ilości wody i dodajemy do jabłek dobrze mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wykładamy dno przygotowanej dużej blaszki, oprószamy mąką i wykładamy przygotowaną masę jabłeczną, wyrównujemy i przykrywamy pozostałym ciastem. Można rozwałkować ciasto i można też odrywać kawałki i nimi zasypać ciasto. Pieczemy do zezłocenia ok. 50 min w 180 stopniach.(Ciasto można trochę podpiec przed nałożeniem masy jabłkowej) Ciasto studzimy i zasmarowujemy wierzch masą kajmakową. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórkami naznaczamy na cieście na jakie kawałki będzie krojone ciasto (prostokąty czy kwadraciki) i dowolnie je dekorujemy. Linie wysypane wiórkami powinny być troszkę szersze by po ukrojeniu przez środek wiórków starczało na dwa brzegi krojonego i sąsiedniego małego mazurka.