agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

mazurek z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

mazurek z kruszonką mazurek z kruszonką

mazurek z kruszonką

Składniki:

mazurek z kruszonką

 

  • 40 dkg mąka,
  • 15 dkg cukier,
  • 15 dkg margaryna,
  • paczka proszek do pieczenia,
  • 1 bteleczka olejek (waniliowy, rumowy lub migdałowy),
  • 2 żółtka,
  • 25 dkg marmolada,
  • do zagniecenia mleko

 

Sposób przygotowania:

mazurek z kruszonką
Mąkę usiekać z margaryną. Dodać prócz marmolady wymienione wyżej składniki i zagnieść ciasto, dodając tyle mleka, by było one dostatecznie gęste. Połowę ciasta rozwałkować, uformować w trójkąt lub prostokąt; boki posmarować białkiem i obłożyć wałeczkiem z ciasta, posmarować marmoladą. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce. Podczas tarcia uważać by przedostająca się przez tarkę kruszonka pokryła równomiernie mazurek.
Piec w wysokiej temperaturze ok. 50 minut. Gorący mazurek krajać na kawałki w dowolnej wielkości.

Tagi:

mazurek