paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Jabłka faszerowane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłka pieczone z farszem z wątróbki i majeranku

Jabłka faszerowane wątróbką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka faszerowane wątróbką

 

  • jabłka 5 sztuk
  • wątróbka drobiowa 40 dag
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cebula 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • mleko 0,5 litra

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane wątróbką
Jabłka umyć, osuszyć i przekroić na pół.. Wydrążyć z nich środki z gniazdem nasiennym i część miąższu. Oczyszczoną wątróbkę namoczyć w mleku na 30-40 minut, następnie drobno pokroić i oprószyć mąką. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej wątróbkę wraz z cebulką pod koniec smażenia doprawić do smaku. Uzyskany farsz z wątróbki przełożyć do pustych środków jabłek. Pie c w temp. 190 stopni przez około 10-15 minut. Podawać na ciepło.
Jabłka faszerowane wątróbką
Rozgrzać patelnię i smażyć na niej wątróbkę wraz z cebulką
Jabłka faszerowane wątróbką
Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem
Jabłka faszerowane wątróbką
Uzyskany farsz z wątróbki przełożyć do pustych środków jabłek.