zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Jabłka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie jabłka pieczone jako deser

Jabłka pieczone

Składniki:

Jabłka pieczone

 

  • 6 jabłek,
  • 3 łyż. konfitur wiśniowych,
  • 2 łyżki rodzynków,
  • 3 łyż. cukru do jabłek,
  • masło do posmarowania blachy,
  • 1 łyż. cukru pudru do posypania,
  • Bita śmietana:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • szczypta cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone
Wybrać jabłka duże, kształtne, jednakowej wielkości, umyć i przekroić poziomo tak, aby gniazda nasienne pozostały w dolnej części owoców i wydrążyć je. Do środka włożyć po pół łyżeczki konfitur, ułożyć na posmarowanej masłem blasze i piec do miękkości w średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone jabłka wyłożyć na talerzyki. Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem. Bita śmietana: śmietanę ubijać z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką, do momentu uzyskania puszystej piany. Smacznego