Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie jabłka możemy przygotować na deser. Robi się je bardzo szybko i są tanie w przygotowaniu. Kasza jaglana i jabłka to bardzo pyszne połączenie. Kardamon nadaje deserowi ciekawy smak.

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami

Składniki:

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 8 średnich jabłek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • mielony kardamon według uznania
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu często mieszając.

2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważając, żeby nie uszkodzić spodu. Formę do pieczenia smarujemy masłem.

3. Do kaszy dodajemy rodzynki, wiórki kokosowe, cukier do smaku i kardamon, dokładnie mieszamy. Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.

4. Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości. Podajemy od razu gorące. 

Tagi:

jabłka owoce