edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jabłka pieczone z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowy deser dla małych i dużych

Jabłka pieczone z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka pieczone z żurawiną

 

  • 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje)
  • 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z żurawiną
Jabłka umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunąć gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne, a skórkę nacinamy dookoła w połowie wysokości jabłka. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.
Układamy połówki na blaszce i do czterech sztuk nakładamy w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.
Po upieczeniu delikatnie położyć na talerzyk i podawać np. z gałką lodów (w moim przypadku były to lody orzechowe).
Jabłka pieczone z żurawiną
Jabłka umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunąć gniazdo nasienne.
Jabłka pieczone z żurawiną
Układamy połówki na blaszce i w zagłębienia nakładamy przygotowane nadzienie.