Sposób przygotowania:
Jabłka pieczone z żurawiną
Jabłka umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunąć gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne, a skórkę nacinamy dookoła w połowie wysokości jabłka. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.
Układamy połówki na blaszce i do czterech sztuk nakładamy w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.
Po upieczeniu delikatnie położyć na talerzyk i podawać np. z gałką lodów (w moim przypadku były to lody orzechowe).
Układamy połówki na blaszce i do czterech sztuk nakładamy w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.
Po upieczeniu delikatnie położyć na talerzyk i podawać np. z gałką lodów (w moim przypadku były to lody orzechowe).