Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Jabłka w cieście Krakowianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać szczyptę mielonego cynamonu.

Jabłka w cieście Krakowianki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka w cieście Krakowianki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście Krakowianki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Do głębokiej miski wlać mleko, roztopione masło, żółtka, wsypać cukier, aromat i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w 1 cm krążki. Każdy krążek zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jabłka w cieście Krakowianki
Zanurzone krążki jabłek w cieścia wyjmować widelcem.
Jabłka w cieście Krakowianki
Jabłka w cieście smażyć na rozgrznym oleju z obu stron na złoty kolor.