Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jabłka w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste, kwaśne jabłka smażone w cieście naleśnikowym. Świetnie smakują z cukrem pudrem, ale można podać je też z dżemem lub kremem a'la nutella.

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki:

Jabłka w cieście naleśnikowym

 

  • 2 większe jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście naleśnikowym

ETAP 1:

Jabłka w cieście naleśnikowym
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 15 minut.

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, pomijając gniazda nasienne

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w plasterki.

ETAP 3:

Jabłka w cieście naleśnikowym
Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy np. z cukrem pudrem.