Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jabłka mogą być pokrojone w plastry lub pocięte na kawałki

Jabłka w cieście piwnym

Składniki:

Jabłka w cieście piwnym

 

  • 6 szt jabłka,
  • 1 szkl piwo,
  • 4 szt jajka,
  • 1 szkl mąka,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • do smaku cynamon,
  • tłuszcz do smazenia,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście piwnym
Do miski wlać piwo, wsypać mąkę, cukier waniliowy dodać żółtka,sól i dokładnie zmiksować. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie przemieszać. Jabłka obrać, pokroić w plastry, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszany z cynamonem.