Sposób przygotowania:
Jabłka w pomarańczowym cieście
-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy. -Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem. -Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką. -Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. -Rozgrzać olej. -Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem. -Smażyć na jasnozłoty kolor. - Odsączyć na ręczniku papierowym. -Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem. -Udekorować skórką i plasterkamipomarańczy.