cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jabłka w pomarańczowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko czyli: chrupiące, owocowe półksiężyce polane ciepłym miodem z cytrusowym akcentem.

Jabłka w pomarańczowym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka w pomarańczowym cieście

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w pomarańczowym cieście
-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy. -Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem. -Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką. -Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. -Rozgrzać olej. -Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem. -Smażyć na jasnozłoty kolor. - Odsączyć na ręczniku papierowym. -Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem. -Udekorować skórką i plasterkamipomarańczy.
Jabłka w pomarańczowym cieście
Cząstki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Jabłka w pomarańczowym cieście
Usmazone jabłka w cieście można posypać cukrem lub polać aromatycznym miodem.