Sposób przygotowania:
Jabłka w sosie waniliowym 2
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, 100 g cukru wsypać do 800 ml wody, zagotować i rozmieszać, aż cukier się rozpuści. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki, wydrążyć pestki, wrzucić do wrzącego syropu i gotować 10 minut. Następnie wyjąć, odcedzić i odstawić do ostudzenia. Ćwierć litra mleka zagotować z laską wanilii, po czym wyjąć wanilię. Resztę mleka (50 ml) wymieszać z mąką i połączyć z ugotowanym mlekiem. Żółtka utrzeć z resztą cukru (50 g). Podczas ucierania stopniowo dolewać mleko. Dodać masło, ubijać 15 minut na parze. Dosypać odcedzone rodzynki, wymieszać. Jabłka włożyć do miseczek i zalać sosem. Można je jeść na zimno, ale najlepsze są podawane na ciepło.