Sposób przygotowania:
Jabłka w ucieranym cieście
Jabłka obieramy, ścinamy wierzch i wydrażamy gniazda nasienne. Układamy w tortownicy. Do każdego jabłka wkładamy po łyżeczce dżemu. Jeśli macie słodkie jabłka wybierzcie kwaśny dżemu lub powidła. Jeśli używacie kwaśnych jabłek weźcie słodki dżem. Jajka zmiksować z cukrem. Obie mąki wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Na końcu do ciasta wlać olej. Ciasto wylewać delikatnie do tortownicy by nie przesunąć jabłek. Piec w temp. 160 C. Po około 30 minutach ustawić piekarnik tylko na dolną grzałkę. Jeśli nie macie możliwości ustawienia grzałki należy przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Piec jeszcze przez około 15 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
olmanka