marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jabłka zapiekane w cieście biszkoptowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jabłka opłukać,obrać,wydrążyć gniazda nasienne,nadziewać dżemem.Utrzeć składniki na ciasto,dodać piany.Wymieszać,pokryć ciastem owoce.Zapiec

Jabłka zapiekane w cieście biszkoptowym.

Składniki:

Jabłka zapiekane w cieście biszkoptowym.

 

  • 8 kwaskowatych jabłek(antonówek),
  • 4 łyżki dżemu,
  • 2 dkg.masła do posmarowania.
  • Ciasto:
  • 6-8 dkg.mąki,
  • 3 jaja,
  • 4 dkg.tłuszczu,
  • 8 dkg.cukru,
  • 4 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w cieście biszkoptowym.
Półmisek do zapiekania posmarować masłem.Jabłka opłukać,obr-
-ać,wydrążyć gniazda nasienne i nałożyć do środka dżem,ułożyć na półmisku.Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę,dodać tłuszcz,śmietanę,przesianą mąkę i ubitą pianę ,lekko wymieszać.
Pokryć jabłka ułożone na półmisku,wstawić do gorącego piekarnika
na 30-40 min.Podawać na tym samym półmisku,na którym się zapiekały.