agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jabłkowa panienka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto z jabłkami i rodzynkami smakuje wyśmienicie

Jabłkowa panienka

Składniki:

Jabłkowa panienka

 

  • masło 1 kostka
  • cukier 1 szklanka
  • skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 opak
  • mąka 2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • rodzynki 1 garść
  • jabłka słodkie 3 szt

Sposób przygotowania:

Jabłkowa panienka
Przygotować składniki na ciasto. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, obrać je ze skórki. Masło schłodzić a następnie należy schłodzone masło zmiksować na lekką, puszystą masę, dodać do niego cukier oraz skórkę z cytryny ciągle ubijając. Do masy należy kolejno wbijać jajka, które należy uprzednio sparzyć wrzątkiem ciągle miksując. Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy. Następnie wlać mleko i dokładnie wymieszać całą masę, wrzucić obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz rodzynki. Piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce przez około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Wyjąć ciasto, można je posypać cukrem pudrem.