kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jabłkowe pączki na jogurcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, mięciutkie i aromatyczne pączki. Pączki przygotowałam z dodatkiem jogurtu greckiego i mąki pszennej. Polecam do kawy.

Jabłkowe pączki na jogurcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe pączki na jogurcie

 

  • 1 średnie jabłko ( 150 g )
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłkowe pączki na jogurcie
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski. Do startego jabłka dodajemy jogurt, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny, aromat do ciasta i mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cynamon i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

W garnku lub patelni rozgrzewamy olej i wkładamy porcje ciasta, smażymy na rumiany kolor z obu stron. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jabłkowe pączki na jogurcie
Obrane ze skórki jabłko ścieramy do miski.
Jabłkowe pączki na jogurcie
Do miski z jabłkiem dodajemy jajka, sok z cytryny, aromat, jogurt, cukier waniliowy.
Jabłkowe pączki na jogurcie
Do miski dodajemy mąkę z cynamonem i wsypujemy proszek.
Jabłkowe pączki na jogurcie
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut.