reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jabłkowo-chrzanowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak dla mnie to połączanie idealne, ale bardzo lubię połączenie owoców i mięsa :) Jabłka i chrzan to nie tylko farsz w roladach, ale również istotne składniki sosu.

Jabłkowo-chrzanowe roladki

Składniki:

Jabłkowo-chrzanowe roladki

 

  • rolady
  • 1,200 kg (8 kawałków) schabu wieprzowego
  • 2 - 3 łyżki ostrej musztardy (np rosyjskie)

 

  • Farsz
  • 3/4 jabłka
  • 1 ogórek kiszony ( średni)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka chrzanu tartego ( ze słoiczka)
  • 40 g twardego sera ( parmezan)

 

 

  • dodatkowo
  • mąka do oprószenia roladek
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-chrzanowe roladki

przygotowanie

Jabłkowo-chrzaniwe roladki
roladki przygotowuję tak samo jak krokiety, mam pewność że farsz nie ucieknie

Zaczynamy od przygotowania farszu:

Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak samo kroimy ogórek.

Ser ścieramy na małych otworach tarki do warzyw.

Mieszamy wszystkie składniki farszu.

Schab oczyszczamy z błonek i rozbijamy dość cienko.

Każdy kawałek smarujemy musztardą, nakładamy po łyżce farszu i zwijamy tak jak krokiety- pierwsze boki, potem zwijamy i spinamy dla bezpieczeństwa.

smażenie

Jabłkowo-chrzaniwe roladki
smażymy krótko ale na bardzo gorącym oleju,

Roladki oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym oleju na rumiano ze wszystkich stron, wyciągamy szpilki/wykałaczki

duszenie

Jabłkowo-chrzaniwe roladki
pokrojone jabłko i cebulę wykładamy na roladki, przykrywamy i dusimy

Mięso przekładamy do garnka w którym będą się dusić, a patelnie deklasujemy wywarem- przelewamy do roladek, dokładamy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę, chrzan i przyprawy - dusimy mięso 25-30 minut.

Ponownie wyciągamy rolady, a sos miksujemy razem ze śmietanką.

Do sosu wkładamy mięso i zagotowujemy na małym ogniu.

Smacznego :)