VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jak ja uwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. Idealna również na zimno!

Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem
Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut.
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem
Szpinak rozgrzewamy na maśle, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem
Plastry schabu układamy tak by zachodziły na siebie, napelniamy farszem, zwijamy
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem
Roladę obkładamy plastrami boczku, delikatnie podwijamy pod spód
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem
Szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku