Sposób przygotowania:
Jadło leśnika
Karkówkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju dodajemy starty na tarce czosnek , dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pokrojone mięso. Smażymy na złoto. Dodajemy paprykę w proszku , sól i pieprz. Usmażone mięso dajemy do dużego garnka . Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i jałowiec. Marchewkę ,seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy wodę przegotowaną. Z maki i jednego jaja robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem solimy i robimy kulę. Kule ścieramy na tarce jarzynowej. Mieszamy zupkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę. Dodajemy ja do zupy. Zagotowujemy. Korniszony kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem , sola i pieprzem do smaku.