slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Jagielnik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik z kaszy jaglanej o smaku kokosowym z bananem i galaretką. Jagielnik jest słodki a jednocześnie zdrowy. Polecam

Jagielnik na zimno

Składniki:

Jagielnik na zimno

 

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 3 czubate łyżki ksylitolu (cukru)
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 20 g agaru (roślinnej żelatyny)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 galaretka bananowa
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Jagielnik na zimno
Dzień wcześniej wstawiamy puszkę z mleczkiem kokosowym do lodówki.

Na drugi dzień przelewamy surową kaszę jaglaną gorącą wodą. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz zagotowujemy. Potem wsypujemy kaszę jaglaną i na małym ogniu gotujemy kaszę przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wsypujemy ksylitol, wkładamy białą (stałą) część z puszki z mleczka kokosowego oraz wsypujemy agar. Mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez 1 minutę cały czas mieszając. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Masę na jagielnik blendujemy na gładką masę i wlewamy do tortownicy, odstawiamy do ostudzenia.

Galaretkę rozprowadzamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, obieramy banana ze skórki i kroimy na plasterki. Następnie układamy plastry banana na górze jagielnika i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego