Sposób przygotowania:
Jaglany makowiec z daktylami
Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, przepłukać. Następnie wlać wrzątek, po minucie odlać. Wsypać wiórki kokosowe, zalać świeżą wodą (ok 2 szklanek). Gotować 15-18 minut na małym ogniu.
Do gorącej wrzucić masło, żeby się rozpuściło. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.
Następnie odcedzić. Dodać do nich kilka łyżek ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej, zmiksować blenderem na krem. Ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski, dodać daktylowy krem, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mielony mak i ponownie zmiksować. Dosłodzić do smaku (można użyć miodu lub cukru). Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić.
Polewa: czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać śmietankę, postawić miskę nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej polewy. Polać ciasto i udekorować żurawiną.
Do gorącej wrzucić masło, żeby się rozpuściło. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.
Następnie odcedzić. Dodać do nich kilka łyżek ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej, zmiksować blenderem na krem. Ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski, dodać daktylowy krem, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mielony mak i ponownie zmiksować. Dosłodzić do smaku (można użyć miodu lub cukru). Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić.
Polewa: czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać śmietankę, postawić miskę nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej polewy. Polać ciasto i udekorować żurawiną.
marcinka
Justyś
Alex_M
bardzo się cieszę, że smakował :)