SUPERPRZEPIS

Jagielnik z granatem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Jagielnik z granatem Więcej zdjęć (2)

Ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :)

Składniki:

Jagielnik z granatem

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • około 400g herbatników
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 granat

Sposób przygotowania:

Jagielnik z granatem

ETAP 1:

Jagielnik z granatem
Do ugotowanej kaszy dodać mleko i zmiksować.

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w podanej ilości wody z odrobiną soli przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę.

ETAP 2:

Jagielnik z granatem
Do gorącej kaszy dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.

Postawić ponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

ETAP 3:

Jagielnik z granatem
Gorący krem jaglany wylać na warstwę herbatników.

Na dnie formy 21x25 ułożyć warstwę herbatników i wylać połowę gorącego i gęstego kremu jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Jagielnik z granatem
Zimną kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru.

Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Jeżeli kremówka będzie dobrze ubita, żelatyna nie jest potrzebna.