Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasto - kasza manna pod żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bardzo proste ciasto dla nielubiących piec

Ciasto - kasza manna pod żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto - kasza manna pod żurawiną

 

  • 1 litr mleka
  • 1 paczka masła
  • 11 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek żurawiny
  • 1 galaretka żurawionowa
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • 1 garść płatków czekoladowych
  • 3/4 szkl cukieru

Sposób przygotowania:

Ciasto - kasza manna pod żurawiną
Foremkę wykładamy herbatnikami, posypujemy płatkami czekoladowymi. Zalewamy wrzątkiem żurawinę na 15 minut. Przygotowujemy galaretką dodając do niej ok. 1/4 wody mniej niż wdł. przepisu na opakowaniu. W garnku gotujemy mleko, dodajemy masło (lub margarynę), cukier, mieszamy, dodajemy kaszę mannę i mieszamy aż masa będzie naprawdę gęsta (trzeba mieszać dość intensywnie żeby nie powstały grudki). Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Najpierw wylewamy część czekoladową. Przekładamy ponownie herbatnikami, potem wykładamy na nie drugą porcje. Całość posypujemy żurawiną odsączoną z wody. Układamy po bokach biszkopty. Gdy galaretka zgęstnieje, ale nie całkowicie, polewamy nią ciasto. Wkładamy na noc do lodówki :) Smacznego!
Ciasto - kasza manna pod żurawiną
Wykładamy okrągłą foremkę herbatnikami
Ciasto - kasza manna pod żurawiną
Gotujemy mleko potem dodajemy do niego masło cukier i kaszę mannę, a następnie intensywnie mieszamy aż do zgęstnienia
Ciasto - kasza manna pod żurawiną
Najpierw nakładamy czekoladową warstwę przekładamy herbatnikami a potem białą
Ciasto - kasza manna pod żurawiną
Układamy biszkopty i posypujemy masę żurawiną