czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Miodownik z kremem z kaszy manny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Miodownik to bardzo pyszne ciasto, szczególnie kojarzące mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Cała rodzinka je uwielbia!

Miodownik z kremem z kaszy manny

Składniki:

Miodownik z kremem z kaszy manny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem z kaszy manny
1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. 3. Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną.