SUPERPRZEPIS

Jaglana po meksykańsku

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Jaglana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Oczywiście ostrość dania regulujemy sami. Najprostszym sposobem na jej podwyższenie jest dodanie papryczki chili. Polecam!!!

Składniki:

Jaglana po meksykańsku

SKŁADNIKI

  • Ok ¾ -1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
  • 1,5 puszki sałatki meksykańskiej ( 1 puszka 400gramowa),
  • Przyprawa kuchni meksykańskiej,
  • Sól, pieprz, papryka, oregano do smaku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Jaglana po meksykańsku

ETAP 1

Jaglana po meksykańsku
Mięso smażmymy i przyprawiamy do smaku

Mięso mielone przysmażamy na patelni. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

ETAP 2

Jaglana po meksykańsku
Pokrojoną cebule delikatnie przysmażamy

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy w oddzielnym garnku.

ETAP 3

Jaglana po meksykańsku
kasze dodajemy do przecieru i gotujemy do miękkości

Gotową zalewamy przecierem pomidorowym i razem podgrzewamy około 10 minut. Do tak przygotowanego przecieru dodajemy kaszę jaglaną. Przecier wraz z kaszą gotujemy około 20 minut. W miarę jak kasza będzie wchłaniać płyn dolewamy wodę lub jeszcze przecier. Wszystko zależy jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję dania i czy ma być ono mocno pomidorowe.

ETAP 4

Jaglana po meksykańsku
mięso łączymy z kaszą

Gdy kasza jest miękka dodajemy do niej przygotowane mięso. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku wyżej podanymi przyprawami.

ETAP 5

Jaglana po meksykańsku
Na koniec dodajemy warzywa

Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy sałatkę meksykańską oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotowe.