Sposób przygotowania:
Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Papryki umyć i zciąć wierzchołki z ogonkiem. Z papryk usunąć pestki. Cebulę i czosnek obrać. Natkę i koperek umyć, osuszyć i posiekać. Umyte i osuszone mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Do ostudzonej kaszy dodać mięso, przyprawę do grilla, sól, pieprz, natkę pietruszki, koperek i wymieszać. Powstały farsz nakładać do papryk i przykryć kapelusikami z ogonkiem. Rozgrzać olej w dużej brytfannie, włożyć papryki i przez 10 minut smażyć. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1.5 litra wody, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą, cebulką granulowaną i solą. Powstałym sosem zalać papryki i dusić pod przykryciem do miękkości-około 60 minut. Gotowe papryki wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed ostygnięciem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać polane sosem. Smacznego!