Sposób przygotowania:
Jaglana szarlotka z orzechamiKasza:
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli. Zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia. Ciepłą kaszę wymieszać z mlekiem i cukrem brzozowym i zmiksować. Masa nie powinna być zbyt gładka.
Do kaszy dodać kurkumę i całość dokładnie wymieszać łyżka.
Jabłka:
Sprawione jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z przyprawami . Odstawić na bok.
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować 2/3 kaszy, pamiętając o bokach, aby ciasto miało rant.
ETAP 4:
Ułożyć jabłka i rozsmarować pozostała kaszę. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i piec w 180 st około 60 minut.
Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
SylaUla