Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szarlotka z orzechami i polewą miodową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne kruche ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i polewą miodową

Szarlotka z orzechami i polewą miodową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z orzechami i polewą miodową

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z orzechami i polewą miodową
Na kruche ciasto: mąkę i cukier puder wymieszać, dodać masło i posiekać (można w robocie), wbić jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć do tortownicy o średnicy 25cm formując wyższy brzeg. Orzechy wrzucić do robota, zmielić na mąkę, dodać cukier, masło i mąkę pszenną oraz jajko, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na kruche ciasto i rozsmarować.Następnie posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. W tym czasie w garnuszku wymieszać śmietanę z masłem, miodem i mąką, zagotować ciągle mieszając, gotować jeszcze 5 minut. Wyjąć ciasto, polać polewą i piec jeszcze 15 minut. Kroić po całkowitym ostudzeniu. Przepyszne kruche ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i polewą miodową
Szarlotka z orzechami i polewą miodową
Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć do tortownicy o średnicy 25cm formując wyższy brzeg
Szarlotka z orzechami i polewą miodową
Orzechy wrzucić do robota, zmielić na mąkę, dodać cukier, masło i mąkę pszenną oraz jajko, zmiksować na jednolitą masę
Szarlotka z orzechami i polewą miodową
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem. Wyłożyć na ciasto.
Szarlotka z orzechami i polewą miodową
W tym czasie w garnuszku wymieszać śmietanę z masłem, miodem i mąką, zagotować ciągle mieszając, gotować jeszcze 5 minut