jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglane brownie z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 18

To pyszne czekoladowe ciasto z jasnymi kropeczkami po przekrojeniu:). Kasza jaglana nie tylko nadaje mu ciekawy wygląd, ale także podnosi wartość odżywczą ciasta.

Jaglane brownie z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglane brownie z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 220 gram mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego,
  • ok 0,5 szklanki mleka,
  • 2-3 jabłka,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Jaglane brownie z jabłkami

ETAP 1

Jaglane brownie z jabłkami
Przygotowujemy kaszę, jabłka i czekoladę

Czekoladę rozpuszczamy z częścią mleka. Kaszę studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 2

Jaglane brownie z jabłkami
Jajka ubijamy z cukrem

Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Cukier, cukier trzcinowy i jajka wybijamy do miski i dokładnie ubijamy

ETAP 3

Jaglane brownie z jabłkami
Suche składniki, czekoladę i mleko dodajemy do ubitych jajek

Do ubitych jajek z cukrem dodajemy sypkie składniki, czekoladę oraz wlewamy olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Jaglane brownie z jabłkami
Kaszę jaglaną dodajemy na koniec

Na koniec dodajemy kaszę jaglaną i ponownie miksujemy.

ETAP 5

Jaglane brownie z jabłkami
Kostki jabłek wykładamy na ciasto . Pieczemy

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy kostki jabłek.
Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35- 40 minut w 180°C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.