100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Jaglanka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kasza jaglana na słodko. Doskonała na jesień i zimę. Z resztą, na każda porę roku ;-). Dziś spadł pierwszy śnieg... Wszystko gra... ;-)

Jaglanka na słodko

Składniki:

Jaglanka na słodko

 

Sposób przygotowania:

Jaglanka na słodko
Gotujemy kaszę jaglaną szybko na sypko ;-). Ja podprażam ją w suchym garnku z grubym dnem uważając, żeby się nie spaliła, potem zalewam podwójna objętością gorącej wody, mocno redukują moc grzania.

Odrobinę solę, wlewam ciut oliwy z oliwek, dosypuję ziarna kardamonu, goździki i jeden kwiat anyżu. Przykrywam pokrywką i co jakiś czas sprawdzam, czy kasza wchłonęła cały płyn.

Jak tak, to wyłączam grzanie i pozwalam jej jeszcze dojść pod przykryciem. Następnie dodaję miód, masło orzechowe lub posiekane orzechy.

I co teraz dodajemy komu w duszy gra: odrobinę masła (rozpuści się jak kasza jest jeszcze gorąco, a taka jest najlepsza ;-)), rodzynki, daktyle, pomarańcze, morele (suszone lub świeże) jagody, ziarenka granatu...

Ja dziś wybieram: daktyle i mandarynki.