Sposób przygotowania:
Jaglany bakłażan tikka masalaETAP 1:
Por biała część pokrojona w krążki.
ETAP 2:
Papryka czerwona pokrojona na desce.
ETAP 3:
Bakłażany kroję na pół wzdłuż i wydrążam środek,. Obficie posypuję solą i odstawiam na 30 minut. To samo robię z miąższem który wykroiłam. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę.
ETAP 4:
Por przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.
Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie.
Hrabina w kuchni
LauraLaura
Magdalena88
niezły kąsek