SUPERPRZEPIS

Jaglany bakłażan tikka masala

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Jaglany bakłażan tikka masala

Wegetariańskie bakłażany, bardzo syte i zdrowe. Jaglana kasza i bakłażan uwielbiam dlatego postanowiłam je połączyć. Do tego por który mogę jeść codziennie. Polecam na obiad bo można się nimi najeść.

Składniki:

Jaglany bakłażan tikka masala

 

Sposób przygotowania:

Jaglany bakłażan tikka masala

ETAP 1:

Jaglany bakłażan tikka masala
por biala częśc pokrojona w krążki na desce

Por biała część pokrojona w krążki.

ETAP 2:

Jaglany bakłażan tikka masala
papryka czerwona pokrojona w kostkę na desce

Papryka czerwona pokrojona na desce.

ETAP 3:

Jaglany bakłażan tikka masala
bakłażan wydrążony posolony odstawiony na 30 minut

Bakłażany kroję na pół wzdłuż i wydrążam środek,. Obficie posypuję solą i odstawiam na 30 minut. To samo robię z miąższem który wykroiłam. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę.

ETAP 4:

Jaglany bakłażan tikka masala
Por i papryka oraz pomidorki przesmażone na patelni

Por przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.
Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie.