Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Sos Tikka Masala wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny sos Tikka Masala wykonany w domu

Sos Tikka Masala wg Elfi

Składniki:

Sos Tikka Masala wg Elfi

 

  • 1 cebula
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • kawałek papryczki chili
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki świeżej mięty
  • 2 łyżeczki świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Sos Tikka Masala wg Elfi
Do garnuszka wlewam pomidory z puszki i mleko kokosowe. Cebulkę obieram, kroję bardzo drobno i wrzucam do rondelka i zaczynam gotować na małym ogniu z curry, kolendrą i miętą. Do tego dodaję wyciśnięty przez maszynkę czosnek. Wszystko razem gotuję ok 10 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaję kawałeczek papryczki chili aby sos był bardziej wyrazisty.