bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Kurczak tikka masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Angielsko-indyjski kurczak.

Kurczak tikka masala

Składniki:

Kurczak tikka masala

 

  • 2-4 filety kurczaka
  • 2 srednie cebule
  • 1 czerwona chili
  • kawalek swiezego imbiru
  • maly peczek kolendry
  • olej roslinny
  • pasta tikka masala - przepis nizej
  • sol
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • 400g pomidorow z puszki, posiekanych
  • 400ml mleka kokosowego
  • 200g jogurtu naturalnego (pominelam)
  • garstka platków migdalowych
  • cytryna do serwowania

Sposób przygotowania:

Kurczak tikka masala
Pasta tikka masala: 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 1 lyzeczka cayenne 1 lyzeczka wedzonej papryki 2 lyzeczki garam masala 1 lyzeczka kurkumy 1/2 lyzeczki soli morskiej 2 lyzki oleju (dalam slonecznikowego) 2 lyżki koncentratu pomidorowego 1 świeza chili maly peczek kolendry 2 lyzki mielonych migdalow lub platki 1 łyzeczka kuminu mielonego Wszystkie skladniki pasty zmiksowac w robocie kuchennym na gladka paste. Kurczaka piersi kroimy w ok. 2 cm paski, cebule na cienkie plasterki, chili rowniez posiekac na plasterki, imbir posiekac drobno. Rozgrzac olej dodac cebule, chili i imbir, smazyc 10 minut, a nastepnie dodac paste. Wszystko dokladnie wymieszac i dorzucic kurczaka, wymieszac, tak aby pasta dokladnie oblepila mieso. Posolic i popieprzyc, dodac pomidory i mleko kokosowe, a takze 400 ml wody (uzyc do odmierzenia pusta puszke). Dokladnie wymieszac, przykryc i gotowac na malym ogniu ok. 20 minut. Nalezy sprawdzac, czy nie za duzo plynu odparowalo (jelsi tak, dodac nieco wody), co jakis czas mieszajac potrawe. Jesli jest taka potrzeba doprawic jeszcze sola i pieprzem. Podawac z ryzem basmati (ugotowanym z dodatkiem kurkumy), cwiartka cytryny, posypane swieza kolendra lub zrobić kleks z jogurtu.