Sposób przygotowania:
Kurczak tikka masala
Dokładnie wymieszać. Do jogurtu dodać mięso, wymieszać i odłożyć na ok. pół godziny. Kmin rzymski, nasiona kolendry i płatki papryki utrzeć w moździerzu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać utarte w moździerzu przyprawy, curry, kurkumę i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Chwilę razem podsmażać, cały czas mieszając. Dodać mięso razem z jogurtem. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą i trochę soli. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać śmietanę, wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut,aż sos się trochę zredukuje. Podawać z gotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Nina W.
Beatris