Jagnięcina pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami.

Jagnięcina pieczona

Składniki:

Jagnięcina pieczona

 

  • 1,5 kg mięsa jagnięcego (może być z kością)
  • 2 cebule
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 2,5 łyżki goździków
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jagnięcina pieczona
Dzień wcześniej mięso umyć, pozbawić tłuszczu, osuszyć. 5 ząbków czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Naszpikować goździkami, owocami jałowca i słupkami czosnku. W tym celu należy mięso ponacinać ostrym nożykiem i w powstałe otwory wtykać przyprawy. Następnie jagnięcinę należy natrzeć oliwą oraz mieszanką soli, pieprzu i cynamonu. Wstawić na 24 godziny do lodówki – co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia pokroić cebulę i ząbek czosnku. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu. Dodać cebulę i czosnek, podlać winem i piec 1,5 godz. w piekarniku o temp. 200 stopni Celsjusza. Podlewać winem i odwrócić w czasie pieczenia.