LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Jagnięcina z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na jagnięcinę z ziemniakami

Jagnięcina z ziemniakami

Składniki:

Jagnięcina z ziemniakami

 

  • 15 dag polędwicy z jagnięcia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 15 dag ziemniaków
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku (ususzonego)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (ususzonego)
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml wywaru rybnego
  • sól,pieprz i natka pietruszki do smaku

Sposób przygotowania:

Jagnięcina z ziemniakami
Opłucz mięso,osusz i pokrój w kostkę,ząbek czosnku obierz,szalotkę obierz i na drobno posiekaj ,fasolkę umyj,osącz.Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.W garnku rozgrzej oliwę,obsmaż w niej mięso,następnie wyjąć i odstaw ( w naczyniu pod przykryciem) Szalotkę zeszklij ( na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso).Dodaj tymianek,rozmaryn,ziemniaki i fasolkę,wymieszaj wszystko dokładnie i szybko podsmaż.Oprósz trochę mąką i zasmaż na jasny kolor.Polej białym winem i wywarem rybnym,przypraw przyprawami do smaku przykryj i dusić na około 10 minut (na małym ogniu).Ziemniaki z mięsem przypraw do smaku sola i pieprzem i włóż do talerza,przybrać listkami pietruszki i wszystko dodaj.

Tagi:

ziemniaki