SUPERPRZEPIS

Jagodowa Esmeralda

  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jagodowa Esmeralda

Jagodowa Esmeralda- ciasto biszkoptowe przełożone kremem kakaowym z pianką jagodową. Idealny deser do niedzielnej kawusi.

Składniki:

Jagodowa Esmeralda

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżka octu,

Masa czekoladowa

  • 750 ml mleka,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki kakao.
  • 300 g masła,
  • 1 kieliszek likieru czekoladowego,

Pianka jagodowa

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 szklanka jagód,
  • 2 opakowania galaretki fioletowej,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Jagodowa Esmeralda

Przygotowanie biszkoptu

Jagodowa Esmeralda
Z podanych składników przygotuję ciasto biszkoptowe. Piekę w temp 180 stopni.

Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na dwa równe blaty.

Przygotowanie masy

Jagodowa Esmeralda
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem, kakao, cukrem pudrem i likierem.

Masa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko.

Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę.

Stopniowo dodaję ziemny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu.

Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta.

Przygotowanie pianki jagodowej

Jagodowa Esmeralda
Jagody miksuję i mieszam z galaretkę. Mus jagodowy dodaję do ubitej śmietany i razem miksuję.

Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.

Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami.


Tagi:

ciasto owoce