anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z masą jagodową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W mojej okolicy jak na razie śladowe ilości jagód, więc sernik zrobiłam z domowym dżemem jagodowym z zeszłorocznych zapasów.

Sernik z masą jagodową

Składniki:

Sernik z masą jagodową

 

  • CIASTO:
  • masło 250 g
  • żółtka 5 sztuk
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • cukier puder 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy mielony 1 kg
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder - 100 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżki
  • MASA JAGODOWA:
  • dżem jagodowy /najlepiej domowej roboty/ 200 g
  • masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej
  • POLEWA:
  • śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą jagodową
CIASTO: miękkie masło miksuję z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając na wysokich obrotach miksera. Gdy żółtka są już dokładnie ubite z masą maślaną zmniejszam obroty miksera na najniższe, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Z ciasta robię kulę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Obręcz tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Schłodzonym ciastem wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto z wierzchu przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i wysypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 10 minut w 170°C, następnie zdejmuję papier z fasolą i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: mielony twaróg sernikowy, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem przez chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie mi potrzebna do masy jagodowej. MASA JAGODOWA: dżem jagodowy przez chwilę miksuję, do uzyskania gładkiej masy. Dodaję szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i miksuję, aż składniki dokładnie się połączą. Pozostałą masę serową wykładam na wcześniej podpieczone i przestudzone ciasto na spód. Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170°C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika. Piekarnika nie wyłączam, a na podpieczony ser delikatnie nakładam łyżką masę serowo-jagodową. Ponownie wstawiam ciasto do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut. W czasie, gdy sernik stygnie mieszam składniki polewy, którą następnie wykładam na przestudzony sernik. Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Sernik przechowuję w lodówce. Do dekoracji wykorzystałam owoce aronii dokładnie odsączone z syropu.