Sposób przygotowania:
Sernik z masą jagodową
CIASTO: miękkie masło miksuję z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając na wysokich obrotach miksera. Gdy żółtka są już dokładnie ubite z masą maślaną zmniejszam obroty miksera na najniższe, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Z ciasta robię kulę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Obręcz tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Schłodzonym ciastem wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto z wierzchu przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i wysypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 10 minut w 170°C, następnie zdejmuję papier z fasolą i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: mielony twaróg sernikowy, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem przez chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie mi potrzebna do masy jagodowej. MASA JAGODOWA: dżem jagodowy przez chwilę miksuję, do uzyskania gładkiej masy. Dodaję szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i miksuję, aż składniki dokładnie się połączą. Pozostałą masę serową wykładam na wcześniej podpieczone i przestudzone ciasto na spód. Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170°C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika. Piekarnika nie wyłączam, a na podpieczony ser delikatnie nakładam łyżką masę serowo-jagodową. Ponownie wstawiam ciasto do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut. W czasie, gdy sernik stygnie mieszam składniki polewy, którą następnie wykładam na przestudzony sernik. Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Sernik przechowuję w lodówce. Do dekoracji wykorzystałam owoce aronii dokładnie odsączone z syropu.
marietta